RESİMLERİMİZ

KÜLTÜR

80 yıl sonra "Kız Bayramı" kutlandı

Milas'ın Bafa beldesinde, 80 yıl aradan sonra kutlanan "Kız Bayramı"na yöresel kıyafetleri ile katılan köylü kızlar, yakar top, seksek ve voleybol oynadı.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Bafa beldesinde 80 yıldır kutlanmayan "Geleneksel Kız Bayramı", İstanbul'daki Muğla ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım Derneğinin girişimi ile yıllar sonra yeniden kutlandı. Köy meydanında toplanan genç kızlar, yakar top, seksek, voleybol ve çelik çomak oynadı. Köylüler, genç kızların oyunlarına alkışları ile eşlik etti.

Bafalı genç kızların, köylerindeki dostluk ve arkadaşlığı geliştirmek amacıyla yıllar önce kutlamaya başladığı "Geleneksel Kız Bayramı" kapsamı nda köy meydanında şalvarları ile voleybol oynayan kızların mücadelesine, köy sakinleri ve turistler yoğun ilgi gösterdi. Voleybol oynayanlardan ikisinin kadın kıyafeti giyen köylü gençlerden olduğu anlaşılınca, izleyiciler kızlarla voleybol oynayan iki genci uzun süre alkışladı.

Voleybol maçının ardından köy kızları yöresel kıyafetlerin tanıtımı amacıyla köy meydanında bir defile düzenledi. Defilede, yöreye özgü kıyafetler müzik eşliğinde tanıtıldı.

Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Muğla'nın tek kadın belediye başkanı olduğuna işaret ederek, "Bafa'da yaklaşık 80 yıl öncesine kadar her yıl kutlanan ve yaşanan iç göçler nedeniyle unutulmaya yüz tutan 'Geleneksel Kız Bayramı' yıllar sonra yeniden kutlandı. Bayramın kutlandığı yılları hatırlayan köy sakinlerinin anlatımlarından yola çıkarak, o dönemlerin coşkusunu yeniden yaşatmaya çalıştık" dedi.

İç göçler nedeniyle birbirini tanımayan ve farklı kentlerde yaşayan insanların çoğaldığına değinen Dönmez, "Sadece bayramlarda ailesini görüp, eski anılarını yaşamaya çalışan ama iletişimsizlik nedeniyle kasabalarında aradığını bulamayan bir kitle de söz konusu. Geleneksel Kız Bayramı'nı yeniden kutlama sebeplerinden biri de bu iletişimsizlik sorununun önüne geçmek, uzun yıllardır farklı kentlerde yaşayan insanlarımızı bir araya getirmek" diye konuştu.

İstanbul'daki Muğla ve İlçeleri Kültür ve Tanıtım Derneği Başkan Yardımcısı Abdullah Kırbaş da 80 yıl öncesinde yapılan "Geleneksel Kız Bayramı" etkinliklerinde, köy meydanında toplanan ergen kızların oyunlar oynandığını anlatarak, bayrama katılan genç kızların bu sırada hayat arkadaşları ile tanışma fırsatı da bulduklarını belirtti.

Kırbaş, Geleneksel Kız Bayramı'nı her yıl Kurban Bayramı'nın üçüncü günü kutlamak istediklerini bildirdi. MUĞLA A.A, 18 Kasım 2010

Kaynak: www.netgazete.com